Delmäskning är lite smidigare än helmäskning, men lite mer utmanande än satsbryggning. Ett naturligt nästa steg för dig som testat satsbryggning och vill ta nästa steg och göra ännu godare öl!

När man delmäskar kan man säga att man gör ett mellanting mellan satsbryggning och helmäskning. Du använder fortfarande maltextrakt, men gör också en mindre mäskning i 30-40 minuter. Här används framförallt olika typer av specialmalt, men även lite basmalt. Detta görs för att få en god smak och karaktär av fräsch malt i ölet. Tack vare den mindre volymen på mäskningen kan man använda en mindre kastrull i ugnen för att hålla en jämn temperatur runt 65-68 grader.

Ingredienser
Maltextrakt

Maltextrakt finns i två former, pulverform och flytande form. Pulverbaserat maltextrakt (även kallat DME) och flytande maltextrakt (även kallat LME) är gjort på samma sätt, med skillnaden att man lämnat kvar ungefär 20% vätska i den flytande formen. Vi rekommenderar flytande maltextrakt för satsbryggning då det ger en bättre smak och är lättare att hantera (pulverformen kan t.ex. klumpa sig om man har otur). I vissa färdiga satser tillsätts socker som ett komplement till maltextraktet, det är egentligen bara ett sätt att få ner priset på satsen. Vi rekommenderar att ersätta allt socker med LME för bästa resultat. Ration mellan socker och LME är 1,4, vilket innebär att om det står att du ska tillsätta 1kg socker i receptet kan du med fördel ersätta detta med 1,4kg flytande maltextrakt istället.

Malt

I mäskningen används främst specialmalt, men även lite basmalt. Basmalt är annars den maltsorten som står för majoriteten av maltnotan i ett recept. Men när man delmäskar så ersätter maltextraktet basmaltens roll, därför behövs bara en liten andel basmalt för karaktärens skull. Specialmalt finns i ett antal olika sorter, men de vanligaste sorterna är rostad malt och karamellmalt. Karamellmalt ger färg, fyllighet och smak till ölet, samt smaker av honung, kola och knäck. Rostad malt ger mycket färg, komplexa smaker och dofter till ölet. Man kan nästan känna en smak av rostat bröd när det blivit lite “för rostat”.

Humle

Vissa maltextrakt kommer även förhumlade för beskan, vilket innebär att du enbart behöver tillsätta lite humle i koket och/eller jäskärlet för att ge den smak och arom du är ute efter. Pulverbaserad maltextrakt är i regel aldrig förhumlade medans flytande kan vara det i bland. Om något av våra maltextrakt skulle vara förhumlade står det klart och tydligt i produktbeskrivningen (och även i produktnamnet).

Du behöver inte oroa dig alltför mycket om vilken sorts humle du har i ditt öl, det blir gott oavsett. Testa dig fram så kommer du att hitta dina favoriter. Vi har även skrivit vilka karaktärer våra olika humlesorter besitter. Men använd gärna våra filter för att se vilka som lämpar sig till beska och vilka som lämpar sig för arom (eller både och). Du behöver dock ha koll på alfasyran (mått på beska) i humlet om du inte köper färdighumlat extrakt.

Jäst

Det finns två former av jäst, dels flytande jäst och dels torrjäst. För satsbryggning rekommenderar vi torrjäst då det är enklare att hantera. Fördelen med flytande jäst är framförallt att du får mer typer av jäst att välja mellan, men det finns väldigt många torrjäster att tillgå också. Många stora bryggerier använder torrjäst, så ölen blir inte bättre för att du använder flytande jäst.

Det som dock gör stor skillnad på öl och öl är vilken jäststam du väljer, en öl med exakt samma vört och två helt olika jäststammar (t.ex. en lagerstam jämfört med en berliner weisse) ger otroligt stor skillnad i slutresultatet. Vi rekommenderar en alejäst ibörjan då den vill jäsa i rumstemperatur vilket möjliggör att du kan jäsa din öl i en garderob, källare eller liknande.

Utrustning

För dig som gjort en satsbryggning förut har du förmodligen det mesta du behöver redan. Det du behöver för delmäskning är:

  • En stor kastrull (gärna 12 liter eller större)
  • Slev
  • Sil eller durkslag
  • Jäshink på 30 liter
  • Jäsrör
  • Hävert
  • Sanitering- och rengöringsmedel
  • Termometer
  • Flaskor
  • Kapsyler
  • Kapsylpåsättare
Instruktioner
  1. Se till att all malt är krossad. För delmäskning går det bra att göra detta antingen med en mortel eller en kaffekvarn.
  2. Värm vatten (mäskvatten enligt recept) i en liten kastrull till cirka 73 grader.
  3. Sätt ugnen på cirka 60-65 grader (även om mäsket ska hålla 67 grader så kommer inte temperaturen att sjunka speciellt mycket om temperaturen i ugnen är så nära 67 grader. Hellre lite för låg än för hög volym.
  4. Häll i den krossade malten i grytan. Kontrollera så att temperaturen är på 65-68 grader, justera annars med kallt eller varmt vatten. Ställ sedan in grytan med lock i ugnen och sätt en timer på 30 minuter.
  5. Värm upp vatten (lakvatten enligt recept) till cirka 75 grader. Även detta medans kastrullen är i ugnen. Detta vatten ska senare användas till lakningen.
  6. När 20 minuter har gått är mäskningen klar. Ta fram durkslaget. Häll innehållet i mäskningskastrullen genom durkslaget ner i den stora kastrullen. Häll sedan på lakvattnet sakta och fördelat så gott det går så att det rinner igenom så mycket av malten som möjligt.
  7. Häll i maltexktraktet i den stora kastrullen. Blandningen i kastrullen kallas nu vört.
  8. Sätt på värmen på spisen.
  9. När vörten börjat koka sätter du en timer på 20 minuter. Tillsätt humlen för beskan om maltextraktet inte redan är förhumlat.
  10. När det återstår 5 minuter av koktiden tillsätter du humlen som ger smak och arom.
  11. När totalt 20 minuter har gått av koktiden stänger du av plattan och häller ner vörten genom silen ner i den saniterade jäshinken och sätt genast på locket och jäsröret så att ingen luft kan komma ner i hinken.
  12. Låt nu jäshinken stå tills nästa dag (detta för att temperaturen ska nå rumstemperatur). Du kan även ställa jäshinken i ett kallt bad (t.ex. i badkaret fyllt med kallt vatten ihop med kylklampar).
  13. När vörten nått rumstemperatur strör du försiktigt över torrjästen ner i hinken så att den fördelar sig hyffsat jämnt över hela ytan. Glöm inte att tvätta och sanitera händerna innan.
  14. Låt torrjästen stå och “vakna till liv” i ungefär 15 minuter med stängt lock.
  15. Nu ska du syresätta jästen, detta är enda gången man vill göra det. Detta kan du antingen göra genom att vispa ordentligt med en saniterad visp, eller låta locket vara på och skaka hinken kraftigt i några minuter.
  16. Låt hinken stå i rumstemperatur i 2 veckor, gärna mörkt (går att lösa med en gammal tröja eller liknande över jäshinken om inte ytrymmet i sig är mörkt).
  17. Tappa sedan upp på flaska och tillsätt socker enligt recept (6gram per liter är t.ex. lagom för en amerikansk pale ale). Kapsylera och låt stå i 2 veckor till.
  18. Drick och njut!